Hídverés rovat

Hullámnéző

Iváncsics Bernát
matematika, hullámjelenség

Amikor hullámfigyeléshez beletúrom magam a homokba, először szigorú rendszertant követek: a homokplatóra való kicsapódásuk sebessége, a vízlegyezőjük sugara és a gargalizálásuk tónusa alapján csoportosítom a hullámokat. Észreveszem, hogy például az E típusú lomha hullámok teljesen bedarálják a kis lihegő C-ket. A megfigyelés végére a ciklust akarom belátni, a kvintkört, amiben visszatér a tenger az első A hullámhoz.

Franz Wieser: Hullám
(Forrás: Petró Galéria)

Először 5 különböző hullámciklus körvonalazódik, [ABE], [CCD], [CCE], [DAB] és az [EAB]. A posztulátumok,a amelyek csak empirikus módszerekkel verifikálhatók, és olyan meghatározásokat engednek meg, mint hogy a C-k általában párosával követik egymást, A-ra rendszerint rásimul B, míg relatíve rövid kicsapódási idejű A/B, C és a semleges, inkább térkitöltő szereppel bíró D hullámokat egy hosszú és lomha E követi. Ez utóbbi megfigyelés a vízlegyezők egymáshoz képesti számarányaival magyarázható: az A és B hullámok egyenlő periódusidővel rendelkeznek, így vagy teljes rezonanciával kenődnek egymásra, vagy ha fél hullámgörbényi az eltérés (π), kioltják egymást. C harmada D-nek, és mivel D legalább egy harmadnyi periódus időt vesztegel az emelkedő tengerpart tetején, amikor belemarkol a még csak félig benedvesedett, nyúlós homokba, a két nyomába érő C lenullázza a maradékot. Ha ráadásul A/B, C és D a 2 és a 3 valamelyik közös többszörösével jellemezhető periódusidőben találkozik, úgy a kioltási folyamat begyorsul. A kioltott hullámok nyomán szabadon hódíthat az E.

De a ciklust nem sikerül megragadni. Az öt absztrahált hullámcsoportomat nagyobb kontextuális piramisokba illesztem, ám menthetetlen rekurzivitást eredményez az, hogy egy csoport utolsó eleme bármely más csoport kezdő eleme is lehet. Azaz a saját modellem foglya leszek, és fél óra tömény logikázás csupán azt eredményezi, hogy belátom, képtelen vagyok levezetni egy tíz méter hosszúságú partszakaszt. Aztán már úgyis csak azt figyelem, hogy A hullám B-nek mindig gyöngéden végigkarmolja a hátát, hogy folyamatosan egymásra zuhannak, mint a fáradt szeretők, és hogy a visszahúzódó víz szürcsölő habjába belekeveredik a szakadt óvszerekbe gyűlt kagylóbelek piszkos zseléje.

  • aposztulátum3. tudományos nyelv a jelenségek egy csoportjának megértéséhez szükséges, még nem bizonyított állítás, valamely elmélet kiinduló pontja.
A matematika hullámokat kelt. Plakát a 2000 a matematika világéve sorozatból.
(Forrás: Isaac Newton Institute for Mathematical Sciences)
Forrás

simpleboy.freeblog.hu