Limes rovat

Nem vetik alá DNS-vizsgálatnak Chopin szívét

orvoslás, cisztás fibrózis

A lengyel hatóságok megtagadták az engedélyt, hogy DNS-vizsgálatnak vessék alá Chopin szívét, megállapítandó, hogy valóban tuberkulózisban szenvedett-e, ahogy ez a halotti bizonyítványban szerepel, vagy úgynevezett cisztás fibrózisban – a tünetek mindenesetre az utóbbit valószínűsítik.

A cisztás fibrózist (CF, Mucoviscidosis) az úgynevezett CFTR-gén hibája okozza. Ez a gén egy fehérjét kódol, amely a só és a víz ki-be áramlását ellenőrzi a sejtfalon keresztül. A CF-betegeknél az adott fehérje nem működik kellő hatékonysággal, ami a légutakban felgyülemlő sűrű, ragacsos nyákot okozza.

Klinikailag krónikus, valamint a rohamokban jelentkező köhögésben, ismétlődő pneumóniában, hörghurutban, illetve arcüreggyulladásban jelentkezik. Újszülötteknél bélelzáródás, elhúzódó sárgaság léphet fel, a későbbiekben pedig felszívódási zavar, májzsugor, epekő, ismétlődő hasnyálmirigy-gyulladások. A betegség más szerveket és szervrendszereket is érint, így a páciensek visszamaradnak a növésben.

A zeneszerzőnek, aki egy Varsó melletti kis faluban született 1810-ben, kora gyermekkorától kezdve igen törékeny volt az egészsége. Nagyon gyakran betegeskedett, sokszor léptek fel nála légúti fertőzések, valamint tüdőgyulladás, ami a cisztás fibrózis egyik legfőbb tünete. Olyan gyenge volt, hogy sokszor a koncertek után nem volt ereje lemenni a színpadról, a későbbiekben pedig ágyban fekve oktatta zongoratanítványait. Ugyancsak a cisztás fibrózisra utaló jel, hogy még 22 éves korában sem kellett borotválkoznia, és soha nem született gyereke.

Noha Chopin halotti bizonyítványában tüdő- és gégetuberkulózis szerepel, kezelőorvosa, Jean Cruveilhier szerint a zeneszerző elhunytát egy olyan betegség okozta, amelyre nem számítottak.

Chopin 1849-ben, 39 korában hunyt el, s Franciaországban helyezték végső nyugalomra, ám végakarata szerint szívét hazájába vitték. Konyakban tartósított szíve azóta egy üvegurnában pihen a varsói Szent Kereszt templom egyik oszlopának belsejében. 1849 óta mindössze egy alkalommal vették ki, a második világháború alatt, hogy megóvják a relikviát. Mielőtt visszahelyezték volna 1951-ben, orvosi vizsgálatnak vetették alá, s a szakértők megállapították, hogy az alkohol tökéletesen konzerválta Chopin szívét.

Iwona Radziszewska, a lengyel kulturális minisztérium szóvivője azzal indokolta az elutasítást, hogy ez nem a megfelelő időpont az engedély kiadásához, s a vizsgálatot nem igazolják a lehetséges ismeretek, amelyek a kutatás révén megszerezhetők.

Grzegorz Michalski, a varsói Nemzeti Chopin Intézet vezetője, akit többek közt a tárca illetékesei megkérdeztek a vizsgálat ügyében, arra mutatott rá, hogy véleménye szerint a kutatás mindenekelőtt a projekt résztvevőinek a kíváncsiságát hivatott kielégíteni.

Michal Witt genetikus szerint viszont a hivatalosságok azért tagadták az engedélyt, mert meg akarják őrizni Chopin szívének „relikvia státusát”. „Meggyőződésem, hogy ez játszhatta a főszerepet, ami teljességgel érthető” – mondta.

Witt szerint azonban a kutatás nem pusztán az akadémikus érdeklődés kielégítését célozza. „Ez a vizsgálat sokat jelentene azok számára, akik cisztás fibrózisban, vagy más súlyos krónikus betegségben szenvednek: üzenetértékű lenne e páciensek számára, ha láthatnák, hogy egy súlyos kór ellenére valaki zseni lehetett. Ily módon megérné, ha megválaszolhatnák a kérdést, már amennyire ez lehetséges” – mondta.

Ary Scheffer:
Frédéric-François Chopin
forrás: The Chopin Society of New York
Frédéric-François Chopin
(Fryderyk Franciszek Chopin)
(1810–1849)
lengyel zeneszerző, zongoraművész